EPDM dakbedekking duurzaam?

Om hier achter te komen zullen we moeten gaan kijken naar de levensduur van een EPDM dak. Hoe langer een dergelijk dak mee gaat des te duurzamer deze te noemen is. Het vervangen van de gehele dakbedekking is een grote klus en brengt dan ook veel kosten en moeite met zich mee. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden, daarom is het kiezen voor een duurzame dakbedekking iedereen aan te raden.

 

De vergelijking met Bitumen

Om een beeld te krijgen wat de prestaties zijn van een EPDM dak, moet de opties besproken worden. Bij een plat dak word er veelal gesproken over een EPDM dak of een bitumen dak. Voor veel mensen lijken deze op elkaar, enkel zitter hier wel degelijk verschillen tussen.

 

Zo is bitumen veel gevoeliger voor weersomstandigheden. Volle zon op het dak en de regen in Nederland zijn beide factoren die de levensduur niet zullen verlengen bij Bitumen. Bij EPDM ligt dit minder gevoelig. Dit heeft met het verschil in dikte en kwaliteit van het materiaal te maken. In het materiaal zit het grootste verschil, ook onderling tussen EPDM zit hier nog een groot verschil in.

 

EPDM op maat

Vraag advies aan bij diverse dakdekkers of op dakdekker-feitjes.nl. Een dak op maat past het beste bij de wensen. Het voordeel van een EPDM op maat is dat deze geen naden bevat. Het is dus ook eenvoudiger om te plaatsen, maar de kans op schade is ook minder groot.

 

Verwachte levensduur

Om concreet het verschil aan te geven tussen de bovenstaande soorten dakbedekkingen. De levensduur bij een bitumen dak ligt vaak rond de 20 a 30 jaar. Dit komt doordat de kans op schade en slijtage hoger ligt. Want een EPDM dak kan wel een levensduur tot 50 jaar hebben. Dit betekend 50 jaar lang het dak niet meer hoeven te vervangen. Dit is natuurlijk uitstekend en zeker duurzaam te noemen!

Bron: Dakdekker-feitjes.nl