Hoe lang gaat een led lamp mee?

Led lampen, de afgelopen jaren horen we steeds meer over hoe zuinig en duurzaam led verlichting is. Maar hoe lang gaat een led lamp nu eigenlijk echt mee? LED verlichting is een erg zuinige soort verlichting en de levensduur van de Led lampen worden hoofdzakelijk bepaald door de warmteontwikkeling binnen het systeem. Een lichtbundel van LED produceert veel warmte op de oppervlakte van de lichtbron. Dit warme gedeelte kan tot zo’n 165 graden Celsius oplopen. Dit terwijl de LED lamp zelf niet boven een temperatuur mag komen van 70 graden Celsius.

 

Vergeet hierbij niet dat er rekening gehouden moet worden met de omgevingstemperatuur en de elektronica, want alleen in deze gevallen is het zo dat de fabrikant van de led lamp een lichtopbrengst van 70% na 50.000 branduren nog garandeert. Dit doen ze alleen mits de warmtehuishouding goed is georganiseerd. Logisch, want led lampen die veel warmer worden door een warme buitentemperatuur gaat dit aantal branduren niet halen, de levensduur loopt in dit geval namelijk snel terug.

 

Wat zijn andere voordelen van een led lamp?

De uitspraak goedkoper met led komt niet door de aanschafprijs van een led lamp. In de aanschaf zijn de conventionele lamp nog steeds goedkoper, maar de uiteindelijke kosten van de led lampen liggen een stuk lager dan de ouderwetse lampen. Hoe komt dit? Dit rekensommetje is redelijk simpel, het is namelijk zo dat led lampen over het algemeen veel langer meegaan dan een spaarlamp of halogeenlamp. Hierdoor zal je eerder een nieuwe halogeenlamp moeten kopen, waardoor de led verlichting alweer goedkoper is (per dag gezien). Ook gebruiken led lampen minder stroom voor eenzelfde lichtverstrekking. Minder stroom voor hetzelfde aantal licht dus. Soms wordt er zelfs met minder stroom meer licht verwekt. In deze gevallen kan het licht gedimd worden voor een sfeervollere verlichting.