Soorten kozijnen

Het woord kozijnen wordt vaak gebruikt, maar hiermee wordt niet altijd hetzelfde bedoeld. Hierdoor kan soms enige verwarring ontstaan. Wanneer gesproken wordt over kozijnen, bedoelt men in de regel raamkozijnen. Daarnaast heb je ook nog deurkozijnen, stelkozijnen, binnenkozijnen en schuifpuien. In dit artikel worden al deze soorten toegelicht.

Raamkozijn

Een raamkozijn is simpelweg de omlijsting van een raam. Aan de binnenkant van het raamkozijn zit het glas. Als men over raamkozijnen praat, wordt de term kozijn vaak gebruikt. Raamkozijnen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen zoals hout, kunststof en aluminium. Ze zijn er ook in allerlei verschillende maten: vierkant, rond, groot en klein. Ze worden vaak gemaakt aan de hand van jouw raam.

Deurkozijn

Een deurkozijn is de omlijsting van een deur en soms ook een raam, wanneer deze aan de deurpost vast zit. Het deurkozijn is puur de omlijsting van de deur en is dus niet de deur zelf. Wel kan je vaak in een deur in combinatie met een deurkozijn kopen, zodat het een geheel is. Losse deurkozijnen worden, zo nodig, op maat gemaakt en zijn verkrijgbaar in dezelfde materialen als raamkozijnen; hout, kunststof en aluminium.

Stelkozijn

Een stelkozijn is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om kozijnen te plaatsen. Stelkozijnen worden gemaakt van multiplex. Multiplex zijn platen gemaakt van samengeperst, vermalen hout. Als het oude kozijn is verwijderd, wordt het stelkozijn ter plekke op maat gezaagd en gemonteerd. Vervolgens wordt het nieuwe kozijn erop geplaatst. Dit kozijn kan van zowel hout, kunststof of aluminium zijn. Door gebruik te maken van een stelkozijn, kan het echte kozijn netter geplaatst worden en is het kozijn veiliger. Dankzij het stelkozijn is het voor inbrekers haast onmogelijk om het kozijn open te breken.

Binnenkozijn

Binnenkozijnen zijn kozijnen aan de binnenkant van de woning. Deze kozijnen kunnen van een ander materiaal gemaakt worden dan de kozijnen aan de buitenkant van het huis. Je kunt bijvoorbeeld kunststof kozijnen nemen voor de buitenkant en houten kozijnen aan de binnenkant. Het materiaal voor binnenkozijnen hoeft aan minder eisen te voldoen dan buitenkozijnen. De binnen kozijnen hebben namelijk veel minder te lijden dan kozijnen die zich aan de buitenkant van het huis bevinden. Houten binnenkozijnen hoef je daarom ook niet ieder jaar te schuren en te schilderen, wat bij houten buitenkozijnen wel het geval is.

Schuifpui

Een schuifpui is eigenlijk een combinatie van een deur en een raam. Het is in feite een groot bewegend raam die als deur dient. Een schuifpui wordt vaak geplaatst om meer licht in de woning te krijgen of de tuin meer bij de woning te betrekken. De pui kan dienen als deur naar buiten, maar kan ook binnen geplaatst worden om twee ruimtes van elkaar te scheiden.

Schuifpuien worden gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Als de schuifpui een doorgang naar buiten is, wordt voor de schuifpui vaak hetzelfde materiaal gebruikt als voor de kozijnen. Op deze manier past de schuifpui helemaal bij de woning.